Megaspore

SZÉKREKEDÉS

Constipația

A székrekedés egy  bélműködési rendellenesség, funkcionális probléma, és pontos kritériumok alapján kerül meghatározásra. Az emésztőrendszer működésével foglalkozó szakemberek rendszeresen találkoznak, és útmutatót dolgoznak ki, amely tartalmazza az összes ilyen típusú zavarokat. Ez az útmutató, más néven a Róma IV konszenzus, a 4. frissített és teljes verzió, amelyet a gastroenterológusok világszerte használnak diagnózis  felállításához és ezen állapotok kezelésere. A székrekedés meghatározása az alábbiak közül kettőt vagy többet tartalmaz:

  1. Küszködés több mint ¼ részében a székletek esetében.
  2. Nagy konsistenciájú széklet apró darabokban (lásd Bristol skála 1-2)
  3. A hiányos evakuálás érzékelése több mint ¼ részében a székletek esetében.
  4. Az anorectalis elzáródás érzékelése több mint ¼ részében a széklet ürítés esetében.
  5. Esetleg a székletnek kézzel való eltávolítása ¼ részében az eseteknek.
  6. Kevesebb, mint 3 spontán széklet hetente.

Ha mindez hasi diszkomfort érzéssel jár együtt, akkor az irritábilis bél szindrómáról beszélünk.

 

Ha elolvassuk a fenti kritériumokat, akkor ki tudjuk értékelni magunknak, ha valóban székrekedésben szenvedünk, de biztosan kíváncsiak vagyunk, mi is a valódi oka és milyen stratégiát válasszunk az életminőségünk javítása érdekében.

A székrekedés okainak számos tényezője van: az étrend típusa (növényi rostokban szegény), a genetikai hajlam, a vastagbél motilitása, a víz felszívódása a vastagbélben, gazdasági helyzet, napi rutin (fóbia a nyilvános vagy irodai mosdóktól) és biológiai tényezők vagy gyógyszerek. De vegyük őket egyenként. A növényi rostok, amelyek összetett szénhidrátok / prebiotikumok, alapvető tápláléknak számítanak a mikrobióta baktériumainak (baktériumflóra), amelyek rövid láncú zsírokat termelnek. Ezek az energiaigény kb. 15% -át fedezik és az emberi test vastagbél sejtjeinek táplálékát jelentik.

A boldogsághormonként ismert szerotonin egy kémiai közvetítő, amely jeleket továbbít a központi idegrendszer idegsejtjei között, de a perifériás idegrendszerben is, amely biztosítja a bél beidegződését és így szabályozza a belek aktivitását. A szerotonint nagyrészt a bél mikrobióta baktériumai termelik. Ennek a hormonnak túlzott mennyisége hasmenést, a hiánya pedig székrekedést okozhat. Még egy ok arra, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a bélflóránkban lévő baktériumokra, és fel kell ismernünk, hogy az egyensúlyának felborulása – diszbiózis – székrekedéshez vezethet.

A diszbiozis megnövekedett toxinokhoz (lipopoliszacharid endotoxin láncok- LPS) vezethet a szervezetben, amelyek tovább befolyásolják a perifériás idegrendszert, és fokozzák a székrekedést.

A székrekedés kezelésének a ROMA IV útmutató által ajánlott klasszikus stratégiái a következő:

  1. Laktulóz és PEG (Forlax, Laxit), amelyek oszmotikus hashajtók, a vizet visszatartva a vékonybélben, így növelve a vízmennyiséget, amely eléri az vastagbelet; ez csökkenti a széklet konzisztenciáját és puhább székletet eredményez.
  2. Prokinetikus szerek, például a prukaloprid -lehetővé teszi a belek gyorsabb kiürülését.
  3. A klórcsatornák aktiválója – Lubiprostone – drága gyógyszer, jelenleg nehezen elérhető.
  4. Alacsony dózisú szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók– neurotrop gyógyszerek, antidepresszánsként a depresszió, a szorongás és különféle személyiségzavarok kezelésében is használnak, több mellékhatással.

 

A székrekedés kezelésére szolgáló új stratégia a bélrendszeri diszbiózis helyreállítására irányul Megasporebiotikummal, amely a probiotikumok osztályába tartozik. A probiotikumokat széles körben tesztelték az elmúlt évtizedben a székrekedés kezelésében, de következetes és megismételhető eredmények nélkül.

A Megasporebiotikum képes sikeresen ,,egyőzni” a gyomor-gátat, ezután eljut a bélbe, ahol szaporodik, és leküzdi a diszbiózist. Ez egy biztonságos és hatékony alternatív kezelés krónikus székrekedés esetén. Már több száz olyan beteg létezik, akiknél sikeresnek bizonyult Megasporebiotic-al való kezelés.

 

Mennyi a kezelés optimális időtartama?

Mindent amit hosszasan károsítunk, tartós beavatkozásra van szüksége a várt eredmények eléréséhez. A Megasporebiotikus kezelés hatása több napos kezelés után már érzékelhető, a legtöbb beteg 1 hetes kezelés után rendszeres székletről számol be. Ezzel szemben a székrekedés kezelésében a tartós eredmények eléréséhez legalább 3 hónapos kezelés szükséges. Bizonyos gyógyszerek (pl. antidepresszánsok) által okozott székrekedés esetében 9-12 hónapig tart a kezelés, de az eredmények garantáltak.

Egyetlen “tabletta” még nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott étrendet. Határozottan szükség van az étkezési rutin és az életmód állandó megváltoztatására. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot egy megbízható és tapasztalt táplálkozási szakemberrel.

 

[1] Simren M, Palsson OS, Whitehead WE. Update on Rome IV Criteria for Colorectal Disorders: Implications for Clinical Practice. Current Gastroenterology Reports. 2017;19(4):15. doi:10.1007/s11894-017-0554-0.

[2] Kim J-E, Lee Y-J, Kwak M-H, et al. Metabolomics approach to serum biomarker for loperamide-induced constipation in SD rats. Laboratory Animal Research. 2014;30(1):35-43. doi:10.5625/lar.2014.30.1.35.

[3] Reichardt F, Chassaing B, Nezami BG, et al. Western diet induces colonic nitrergic myenteric neuropathy and dysmotility in mice via saturated fatty acid‐ and lipopolysaccharide‐induced TLR4 signalling. The Journal of Physiology. 2017;595(5):1831-1846. doi:10.1113/JP273269.

[4] Katelaris P, Naganathan V, Liu K, Krassas G, Gullotta J. Comparison of the effectiveness of polyethylene glycol with and without electrolytes in constipation: a systematic review and network meta-analysis. BMC Gastroenterology. 2016;16:42. doi:10.1186/s12876-016-0457-9.

[5] Emmanuel A, Cools M, Vandeplassche L, Kerstens R. Prucalopride Improves Bowel Function and Colonic Transit Time in Patients With Chronic Constipation: An Integrated Analysis. The American Journal of Gastroenterology. 2014;109(6):887-894. doi:10.1038/ajg.2014.74.

Vélemény, hozzászólás?